Energieprijzen 2021

Er lijkt geen rem op te zitten: de stijgende gasprijzen en energieprijzen. Het is een probleem dat in de hele wereld speelt. Nederland is door de sluiting van het gasveld in Groningen extra kwetsbaar voor forse prijsverhogingen én zelfs voor een tekort. In dit artikel vertellen we je meer over de huidige situatie en geven wij je tips om energie te besparen.

In dit artikel:

  1. Waarom stijgen de energieprijzen zo hard?
  2. Wat zijn de gevolgen voor de consument?
  3. Is er al een oplossing voor de hoge energieprijzen?
  4. Moet je je energiecontract aanpassen of juist niet?

Waarom stijgen de energieprijzen zo hard?

Op deze vraag is niet zo maar één duidelijke oorzaak aan te wijzen. Een combinatie van factoren is daarbij van belang. Zo werd van overheidswege bekend dat er meer energiebelasting wordt ingevoerd en dat we in een overgangsfase zijn beland van fossiele brandstoffen naar duurzame energie. Ook de combinatie van een winter die afgelopen keer koud is verlopen en de daarmee geslonken voorraden en de steeds grotere afhankelijkheid van Nederland ten aanzien van internationale gasleveringen, maken dat de energieprijs flink stijgt. En die stijgingen worden doorberekend aan de consument. Zelf duurzame energie opwekken enerzijds en flink besparen op energiegebruik anderzijds, wordt dus steeds belangrijker. Niet alleen voor je portemonnee, maar ook voor het milieu! ETB Willem Bos kan je op het gebied van duurzame energie uitstekend van dienst zijn en goed adviseren. Van zonnepanelen tot LED-verlichting of slimme verlichting, wij komen op dat gebied met oplossingen die uw energieverbruik drastisch kunnen verlagen.

De conclusie? De inkoopprijs van gas en stroom is heel erg gestegen en dit wordt door energieleverancier doorberekend aan consumenten.

Wat zijn de gevolgen voor de consument?

Ook voor de consument hebben stijgende energieprijzen impact. Ondanks dat de economie groeit, stijgt onze koopkracht nauwelijks. Behalve de hogere energierekening, merk je de hogere prijzen ook bij het tanken of boodschappen doen. Overigens is het sterk afhankelijk van je energiecontract wat je merkt van de prijsstijgingen. Heb je een vast contract met een vast tarief voor één jaar of langer, dan betaal je nu gewoon het tarief dat je hebt afgesproken. Heb je een variabel tarief? Dan krijg je vanaf 1 januari helaas wél gelijk met hogere prijzen te maken. Dat is namelijk het moment dat energieleveranciers hun variabele tarieven aanpassen. Ook zijn er leveranciers die nu al hun prijzen verhogen, omdat ze anders in financiële moeilijkheden komen. Is dat het geval? Dan word je hiervan op de hoogte gebracht. Check je energiecontract om te zien wat de precieze gevolgen voor jou zijn.

Is er al een oplossing voor de hoge energieprijzen?

Teneinde de consument tegemoet te komen, betaal je vanaf volgend jaar minder energiebelasting. Zo gaat het belastingtarief voor elektriciteit met 8,4 cent per kwh inclusief BTW omlaag. Ook heeft de overheid de zogenaamde ‘vermindering energiebelasting’ verhoogd met € 230,- inclusief BTW naar een bedrag van € 789,77. Deze ‘vermindering energiebelasting’ zal voor iedereen gelijk zijn. Deze aanpassingen in de energiebelasting vanaf volgend jaar (2022) merk je bij de jaarafrekening van je energieleverancier over (een deel van) 2022. Het gaat gemiddeld om een voordeel van ongeveer € 400,- per huishouden. Is je energieverbruik hetzelfde of lager dan in 2021 en 2020? Dan ben je waarschijnlijk voordeliger uit. Maar is je verbruik flink toegenomen, door bijvoorbeeld de aanschaf van een elektrische auto? Dan kan het ook zijn dat je niet zoveel merkt van de lagere energiebelasting en compensatie. Of dat je zelfs meer moet betalen dan je gewend was. De belasting op gas werd vastgesteld op Prinsjesdag 2021 en wordt niet aangepast door de overheid. Naast de verlaging van belasting op energie, kan je ook met relatief eenvoudige aanpassingen in je woning het energieverbruik flink reduceren. Denk aan slimme verlichting of zonnepanelen. Zo kan E.T.B. Willem Bos er voor zorgen dat u met zonnepanelen zelf producent wordt van stroom. Zodoende bespaart u direct veel geld. Een gangbaar systeem levert u al snel een energiebesparing op van 50%. Én u bent ook nog eens goed bezig voor het milieu!

Moet je je energiecontract aanpassen of juist niet?

Een vraag die op dit moment bij veel mensen leeft: wat is verstandig om nu te doen? Kies je nu voor een vast contract of toch een variabel contract? Om hierop een antwoord te geven, zijn verschillende zaken van belang. Heb je bijvoorbeeld een variabel contract óf een vast contract dat binnenkort afloopt? Je krijgt dan hoe dan ook te maken met de stijgende energieprijzen. Belangrijk daarbij is om je te realiseren dat je bij elke leverancier op een fors hogere rekening kunt rekenen vanwege de hoge inkoopprijzen. Maar alsnog is het slim om te vergelijken, omdat er grote prijsverschillen zijn. Denk in ieder geval goed na over het soort contract dat je afsluit. Met een meerjarig contract weet je waar je aan toe bent maar de huidige hoge prijzen kunnen ook weer dalen. Heb je een vast contract dat nog minimaal een half jaar doorloopt? Dan hoef je je nu niet druk te maken: de prijsstijgingen beïnvloeden jouw rekening niet. In dit geval is het slim om dus rustig te wachten en nog geen nieuw contract af te sluiten. Als je contract gaat aflopen, krijg je een aanbod van je huidige energieleverancier. Bekijk dat goed en leg het naast andere energiecontracten zodat je de beste energiedeal voor jou kunt vinden. Heeft u een grote onderneming? Dan is een EED energie-audit wellicht van toepassing. Een EED energie-audit bestaat uit een schematisch overzicht van alle bestaande energiestromen (inclusief vervoer) en een beschrijving van de belangrijkste factoren die het energieverbruik beïnvloeden. Uit de EED energie-audit komt een gekwantificeerd overzicht van het energiebesparingspotentieel van de onderneming voor de komende 4 jaar naar voren gecombineerd met een beschrijving van mogelijke kosteneffectieve energiebesparingsmaatregelen. ETB Willem Bos heeft royale kennis en ervaring op het gebied van EED energie-auditering.

Contact met Willem Bos

Heeft u vragen over onze elektrotechnische mogelijkheden of vragen over duurzaamheid oplossingen?

Stel uw vraag aan een van onze medewerkers.

Contact aanvraag

Zakenpartners ETB Willem Bos