Zonnepanelen op een schuin dak

Dien uw offerte aanvraag in via onze speciale pagina, lees meer.

Bent u van plan om zonnepanelen aan te schaffen? Een verstandige keuze! De zon geeft ons gratis energie (ook als deze niet volop schijnt!). Dankzij een zonnepaneleninstallatie op uw woning wordt u zelf energieleverancier. Daardoor zijn zonnepanelen ook goed voor uw eigen portemonnee.

Bovendien stijgt de waarde van uw woning doordat de investering in zonnepanelen het energielabel verbetert. E.T.B. Bos adviseert u graag over de plaatsing van zonnepanelen op uw woning en plaatst deze zowel op een schuin dak of een plat dak.

Het aantal zonnepanelen dat je kunt leggen op een schuin dak of een plat dak

Bij E.T.B. Bos krijgen we vaak de vraag hoeveel zonnepanelen iemand kwijt kan op zijn of haar dak. Om dat goed te kunnen berekenen, is het van belang om te weten of het een schuin dak of juist een plat dak betreft. Stel dat uw dak een afmeting heeft van 32 m2, dan is dat in geval van een schuin dak goed voor 14 zonnepanelen terwijl op een plat dak 9 zonnepanelen op dezelfde oppervlakte passen. Bij een plat dak kunt u zonnepanelen echter wel exact in de juiste richting plaatsen voor het maximaal opvangen van zonlicht. Uiteraard spelen ook de afmetingen van het dak een belangrijke rol.

Wij maken gebruik van een handige rekentool zodat u gelijk een goede indicatie krijgt. Niet alleen van het aantal zonnepanelen maar ook van het rendement. In onze berekening gaan we uit van een aantal zonnepanelen per m2. Op grond daarvan kunnen we dan eenvoudig aangeven hoeveel panelen u kwijt zou kunnen. Inclusief de opbrengst na een van te voren besproken periode (bijvoorbeeld 25 jaar) zodat u eenvoudig kunt beoordelen hoe uw investering op de lange termijn rendeert. Onze specialisten kunnen u ongeacht een schuin- of juist plat dak altijd een exacte inschatting geven van het aantal zonnepanelen op uw dak.

Legplan voor zonnepanelen maken

Nu u heeft besloten om voor zonnepanelen te kiezen voor op een hellend dak, is het van belang om deze zo optimaal mogelijk te plaatsen. Zoals reeds gemeld, is de hellingshoek en de oriëntatie bij een schuin dak al bepaald. Het gaat er nu alleen nog om in welke layout de zonnepanelen op het dak komen te liggen. Daarvoor gebruiken wij een legplan.

Een legplan is de opstelling van zonnepanelen op een dak en wordt uw schuine dak optimaal benut. Bij het maken van een legplan hanteren wij een aantal richtlijnen. Denk hierbij aan de verticale of horizontale plaatsing (of een combinatie daarvan), de locatie ten opzichte van bijvoorbeeld een schoorsteen of dakkapel (schaduw!) en de afstand tot de dakrand, dakgoot en nok in verband met een fors hogere windlast aan de randen. Met een legplan van E.T.B. Bos voor uw schuine dak, bent u verzekerd van een perfecte plaatsing van uw zonnepanelen!

Zonnepanelen voor particulieren

De mogelijkheden van zonnepanelen zijn eindeloos. Zo kunt u zonnepanelen plaatsen in uw tuin of weiland en ook het leggen van zonnepanelen op een plat dak behoort tot de mogelijkheden. Met uw eigen zonnepaneelsysteem meer regie over uw energierekening. ETB Willem Bos maakt u graag producent van stroom.

Hoe werkt het plaatsen van zonnepanelen op een schuin dak?

Indien er zonnepanelen op een schuin dak worden geplaatst, dan heeft dat als kenmerk dat de benodigde hellingshoek en oriëntatie al beschikbaar is. Voor de bevestiging van de zonnepanelen op een schuin dak met dakpannen, is speciaal bevestigingsmateriaal benodigd. Veel schuine daken zijn voorzien van dakpannen maar op een golfplaten of bitumen schuin dak is plaatsing ook mogelijk.

Installatie van zonnepanelen

Over het algemeen zijn voor de installatie van zonnepanelen op een hellend dak een aantal ‘ingrediënten’ nodig:

  • Dakbevestiging in de vorm van dakhaken die worden geplaatst voor de montage aan het dak;
  • Aluminium rails die op de dakhaken worden geplaatst;
  • Speciale klemmen waarmee de zonnepanelen op de rail worden geklemd.

Wij gebruiken bij de installatie uitsluitend door TNO goedgekeurde dakhaken van verzinkt staal, RVS of aluminium.

Zonnestroom die u zelf niet gebruikt, levert u aan het elektriciteitsnet. Door de salderingsregeling krijgt u daar net zoveel voor als u betaalt voor de stroom die u afneemt van het energiebedrijf. In Nederland geldt het principe dat terug geleverde energie mag worden afgetrokken van de afgenomen energie. Dit tegen elkaar wegstrepen, wordt salderen genoemd. Wordt er meer terug geleverd dan afgenomen? Dan krijgt u een vergoeding voor de extra geleverde energie. Echter deze vergoeding is lager dan de kostprijs voor uw zelfgeproduceerde energie.

Een woning is niet altijd geschikt voor zonnepanelen. Dit heeft te maken met verschillende aspecten, waaronder de ligging en het dak zelf. ETB Willem Bos kan u hier vrijblijvend advies in geven.

De bliksem kan overal inslaan. Echter de kans op een blikseminslag is niet groter na installatie van zonnepanelen. Wel is het belangrijk dat de installateur de installatie aanlegt volgens de geldende norm: NEN1010 (binnen-installatie) en ISSO voor de zonnestroom-installatie. ETB Willem Bos heeft hier als Electro Technisch Bedrijf zeer veel ervaring mee en werkt met gekwalificeerd personeel.

Meld je zonnesysteem altijd aan bij je opstalverzekering. Wijzigingen aan je woning moet u verplicht doorgeven. Stel dat er schade aan uw zonnesysteem optreedt door brand, bliksem, storm, diefstal of hagelstenen, wordt u schade gedekt.

Contact met Willem Bos

Heeft u vragen over onze elektrotechnische mogelijkheden of vragen over duurzaamheid oplossingen?

Stel uw vraag aan een van onze medewerkers.

Contact aanvraag

Zakenpartners ETB Willem Bos