Zonnepanelen in tuin

Dien uw offerte aanvraag in via onze speciale pagina, lees meer.

In sommige gevallen is het praktisch of noodzakelijk om te kiezen voor een zonnepanelen weide. Hoewel plaatsing op het dak in de meeste gevallen de voorkeur verdient, kan een zonnepanelen weide toch een betere oplossing zijn. Denk aan het niet verkrijgen van een vergunning (bijvoorbeeld in het geval van een monumentaal pand), de schaduwrijke ligging van het dak of de soort dakbedekking (rieten dak).

Montage op de grond is altijd een duurdere oplossing doordat het montagesysteem enerzijds en de installatiekosten anderzijds meer aandacht en tijd vragen. Bij E.T.B. Bos kunnen we u van A tot Z begeleiden en gericht adviseren bij de totstandkoming van een zonnepanelen weide.   

Voordelen zonnepanelen weide in uw tuin of weiland

Het is mogelijk om een zeer hoog rendement te halen als uw zonnepanelen in de tuin of in uw weiland staan opgesteld. Een zonnepanelen weide heeft dan ook een aantal belangrijke voordelen. Zo kunnen de zonnepanelen buiten in een ideale opstelling worden geplaatst. Hellingshoek, oriëntatie en schaduwval zullen dus nauwelijks invloed hebben op het rendement.

Bovendien zijn zonnepanelen buiten veel gemakkelijker te onderhouden. Als u sneeuw, vuil en bladeren regelmatig verwijdert en als u voor een onderhoudsvrije- of onderhoudsarme bodem onder de zonnepanelen kiest, dan is het onderhoud ook goed zelf uit te voeren. Heeft u een weiland met vee? Dan is het vee handig om het eventuele gras onder de zonnepanelen kort te houden. Zonnepanelen hoeven op deze wijze de toepassing van een deel van je weiland niet te beïnvloeden.

De opbouw van een zonnepaneel weide constructie

De ondergrond is iets waar je goed over na moet denken. Zo dient er een fundering te worden gemaakt of met een alternatief worden gewerkt zoals schroefpalen of ballast (stenen/tegels).

Daarnaast moet de installatie met een goede ballast verankerd worden zodat omwaaien wordt voorkomen. Aangezien er langere kabels nodig zijn naar de omvormer en vervolgens naar je meterkast, zullen de verliezen die ontstaan tijdens het transport van de energie groter zijn. Aangeraden wordt om zo veel mogelijk van DC kabels gebruik te maken. Onze adviseurs kunnen u daarbij uitstekend helpen bij het maken van de juiste keuze.

Zonnepanelen voor particulieren

De mogelijkheden van zonnepanelen zijn eindeloos. Zo kunt u zonnepanelen plaatsen op een schuin of hellend dak en ook het leggen van zonnepanelen op een plat dak behoort tot de mogelijkheden. Met uw eigen zonnepaneelsysteem meer regie over uw energierekening. ETB Willem Bos maakt u graag producent van stroom.

 

Vergunningen voor een zonnepanelen weide

Wil je zonnepanelen in jouw tuin of weiland plaatsen dan dient dit te voldoen aan een aantal voorwaarden: zo geldt er voor de constructie een maximale hoogte van 5 meter en bovendien dient  de constructie te voldoen aan het geldende bestemmingsplan. Informeer altijd vooraf bij uw gemeente of de zonnepanelen weide zonder vergunning geplaatst mag worden.

Begroeiing rondom zonnepanelen

Zorg ervoor dat er rondom de zonnepanelen installaties geen overwoekering ontstaat. Effectieve opties om dit te voorkomen, zijn grind of een andere vorm van (half) verharding. Ook een grasveld is mogelijk. Realiseert u zich dan wel dat er de mogelijkheid moet blijven om het onder de zonnepanelen te kunnen maaien.

Diefstalgevoeligheid van zonnepanelen

Zonnepanelen op de grond zijn diefstalgevoelig. Zeker indien de zonnepanelen in een afgelegen weiland ver van de woning staan. Een hek of diefstalbeveiliging kan op effectieve wijze diefstal voorkomen.

Hoe lang het duurt tot je de aanschaf van zonnepanelen terug hebt verdiend, noemen we de terugverdientijd. Het rendement van zonnepanelen is afhankelijk van de kosten van de panelen en hoeveel ze opbrengen. De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen is slechts 7 jaar.

Om gevaarlijke situaties en lagere opbrengsten te voorkomen moet je zonnepanelen door een vakkundig installateur laten plaatsen. Kies hierbij voor een installateur met jarenlange ervaring die tevens een installatie garantie kan afgeven. ETB Willem Bos is een erkende installateur, die u volledig kan ontzorgen. Van de aankoop tot de daadwerkelijke installatie van de zonnepanelen.

In de meeste gevallen is geen (omgevings-)vergunning nodig voor plaatsing van zonnepanelen. Soms is een vergunning wel nodig. Bijvoorbeeld als het niet past in het plaatselijke bestemmingsplan of wanneer het een monumentaal pand betreft. Uw gemeente kan u hier meer informatie over geven.

Zonnepanelen hebben over het algemeen weinig onderhoud nodig. Er zitten geen bewegende delen in de installatie die voor problemen kunnen zorgen. Daarnaast worden de panelen niet snel vies. Zonnepanelen worden namelijk altijd schuin geïnstalleerd. De hellingshoek van de panelen zorgt ervoor dat bij elke regenbui de zonnepanelen weer schoonspoelen.

Contact met Willem Bos

Heeft u vragen over onze elektrotechnische mogelijkheden of vragen over duurzaamheid oplossingen?

Stel uw vraag aan een van onze medewerkers.

Contact aanvraag

Zakenpartners ETB Willem Bos