Zonnepanelen op een plat dak

Dien uw offerte aanvraag in via onze speciale pagina, lees meer.

Heeft u een plat dak en besluit u voor zonnepanelen te kiezen? Een verstandig, milieubewust en slim besluit dat u veel geld kan besparen. Zonnepanelen op een plat dak zijn vaak goedkoper dan zonnepanelen op een schuin dak. Bovendien vallen ze mooi uit het zicht en is de terugverdientijd korter omdat ze in de meest ideale hoek op de zon zijn te richten.

Voordat u echter een zonnepaneleninstallatie op een plat dak laat installeren, zijn er een aantal factoren van belang waar je rekening mee moet houden. Wij noemen de plaatsing, het aantal zonnepanelen, het constructiemateriaal, eventuele ballast en de mogelijke vergunningen. E.T.B. Bos kent de mogelijkheden rondom plaatsing van zonnepanelen op een plat dak en kan u in dit geval uitstekend adviseren!

Een speciaal frame voor zonnepanelen op een plat dak

Wie zonnepanelen op een plat dak wil installeren, zal een sterk frame nodig hebben om de zonnepanelen op te monteren. E.T.B. Bos maakt uitsluitend gebruik van hoogwaardige frames die uitvoerig zijn getest en voldoen aan de strengste corrosie eisen. Zonnepanelen kunnen op een plat dak onder een hoek geplaatst worden van 10 tot 35 graden. Hoe kleiner de hoek, hoe dichter de rijen met zonnepanelen op elkaar mogen staan.

Schaduwval van rijen onderling dient te worden voorkomen aangezien deze een zeer negatieve werking hebben op de opbrengst van uw zonnepanelen.

Zonnepanelen installeren op een plat dak van een schuur

Een plat dak op bijvoorbeeld uw schuur, garage of bijgebouw is feitelijk de perfecte locatie voor zonnepanelen. Dat komt omdat een plat dak van bijvoorbeeld uw schuur veel flexibeler qua plaatsing is. De terugverdientijd is daardoor vaak een stuk korter dan bij zonnepanelen op schuine daken. Bovendien worden ze behoorlijk uit het zicht geplaatst en dat kan voor velen een pluspunt zijn.

Maar er zijn nog veel meer argumenten die voor plaatsing van zonnepanelen op een plat dak spreken. Zo kunt u een betere koeling krijgen op het platte dak, is de ideale hellingshoek ten opzichte van de zon voor het zonnepanelensysteem te realiseren en heeft u in de winter minder last van sneeuw op het platte dak. Al met al legio voordelen waarom zonnepanelen prima op een plat dak passen van een woning, schuur of garage!

Zonnepanelen voor particulieren

De mogelijkheden van zonnepanelen zijn eindeloos. Zo kunt u zonnepanelen plaatsen op een schuin of hellend dak en ook een zonneweide behoort tot de mogelijkheden. Met uw eigen zonnepaneelsysteem meer regie over uw energierekening. ETB Willem Bos maakt u graag producent van stroom.

Hoe zit het met de vergunning rondom zonnepanelen op een plat dak?

In de meeste gevallen is geen (omgevings-)vergunning nodig voor plaatsing van zonnepanelen of zonnecollectoren op een plak. In zeldzame gevallen is een vergunning wel nodig. Bijvoorbeeld als het niet past in het plaatselijke bestemmingsplan. Meer informatie hierover kunt u via uw gemeente verkrijgen.

Op basis van verbruik en afmeting van het dak zal bepaald worden hoeveel en welk type zonnepanelen geplaats kunnen worden. ETB Willem Bos kan hier een passend advies in geven.

Over het algemeen vergt de installatie (volledige montage van panelen, inclusief het aanleggen van de bekabeling en het plaatsen van de omvormer) slechts één dag.

Als u een zonnepanelensysteem aanschaft, kunt u de 21% BTW over de kosten terugkrijgen van de Belastingdienst. Voor de regeling moet je een aantal administratieve handelingen plegen, zoals een (meestal) eenmalige btw-aangifte. Op bijgaande link staat een stappenplan.

Je kunt de teruggaaf ook laten regelen door een belastingadviseur of een bedrijf dat gespecialiseerd is in BTW-teruggaaf bij zonnepalen. Dit kost ongeveer € 100,-.

Contact met Willem Bos

Heeft u vragen over onze elektrotechnische mogelijkheden of vragen over duurzaamheid oplossingen?

Stel uw vraag aan een van onze medewerkers.

Contact aanvraag

Zakenpartners ETB Willem Bos