Alles wat je moet weten over rookmelders

Rookmelders worden vanaf 2022 verplicht (in bestaande woningen van voor 2003) Rookmelders sparen levens. Uit onderzoek van TNO blijkt dat er jaarlijks gemiddeld 31 mensen overlijden terwijl dit met een rookmelder voor een groot deel voorkomen had kunnen worden. Vanaf juli 2022 wordt op elke verdieping ten minste één rookmelder plaatsen verplicht in elke woning in Nederland. Op dit moment is alleen in nieuwbouwwoningen een rookmelderplicht (sinds 2003) maar vanaf juli 2022 gaat dit dus voor alle woningen gelden.

Dit is een besluit van de Minister van Binnenlandse Zaken Raymond Knoop. Hij besloot dat de rookmelderplicht uitgebreid wordt naar elke woning in plaats van alleen nieuwbouwwoningen. TNO berekende dat een verplichting van een rookmelder jaarlijks 13 levens gaat redden bij woningbranden. Ongeveer 1 miljoen woningen zijn nu al voorzien van een rookmelder. Dit zijn alle woningen die na 2003 zijn gebouwd en betreft dus de nieuwbouwwoningen. Al met al moeten er in Nederland nog tussen de 7,5 tot 10,5 miljoen rookmelders geplaatst worden.

Rookmelders verplicht - installatie rookmelders ETB Willem Bos

Onderhoud van de rookmelder

Zodra je weet welke rookmelder het beste in jouw huis past, is goed onderhoud van de rookmelder erg belangrijk. Zo blijft de kans dat het apparaat goed blijft functioneren het grootst. Het onderhoud aan een rookmelder omvat een aantal terugkerende zaken:

  • Een rookmelder dient elke maand een keer te worden getest. Hierdoor weet je zeker dat je rookmelder nog goed functioneert en dat de batterij nog vol is;
  • Elke zes maanden moet een rookmelder worden schoongemaakt door middel van uitzuigen met een stofzuiger. Daarmee realiseer je een feilloze werking van het alarmsignaal  wanneer er rook of brand ontstaat in je woning;
  • Na tien jaar moet de rookmelder vervangen worden. Na deze periode raakt de melder (te) vervuild en is niet meer betrouwbaar, tevens  zal de rookmelder vaker vals alarm geven of storingen veroorzaken. Tijd om de rookmelder te vervangen

Hoe plaats je een rookmelder?

Als je de rookmelders hebt aangeschaft, is het plaatsen de volgende stap.  Hoe en waar dien je de rookmelders te plaatsen? Ben je op de hoogte van de omstandigheden die belangrijk zijn om in acht te nemen waardoor een goede werking van de rookmelder is gegarandeerd? Uiteraard kan je ons hiervoor altijd raadplegen. Bij ons zijn hiervoor opgeleide monteurs in dienst. Helaas gebeurt het nog te vaak dat rookmelders foutief geplaatst of opgehangen worden. Daardoor zijn afgelopen jaren nog steeds mensen omgekomen door brand in huis. Daarom leggen we je graag uit waar en hoe je rookmelders moet ophangen. Als expert op het gebied van brandveiligheid, geven wij tips om je huis brandveilig te maken. Zo weet je zeker dat je tijdig wordt gewaarschuwd in noodgevallen.

Waar plaats je een rookmelder?

Een rookmelder dient aan het plafond te worden geplaatst. De reden hiervoor is dat warmte en rook opstijgt. Daarom adviseren wij om een rookmelder op te hangen in bijvoorbeeld de hal en op de overloop. Dit zijn vaak de vluchtroutes in een huis als er een brand uitbreekt. Als je geen risico wilt lopen, adviseren we om een rookmelder te plaatsen in elke ruimte van de woning.

Waar plaats je geen rookmelder?

Plekken waar je beslist geen rookmelder moet ophangen zijn net zo belangrijk om te weten als de plaatsen waar je wel rookmelders dient op te hangen. Hiermee voorkom je zo veel mogelijk dat de rookmelder vals alarm geeft. Onderstaande situaties en plekken in jouw woning zijn geen goede locaties voor een rookmelder:

  • In vochtige ruimtes;
  • Plekken die stoffig, vuil en vettig zijn;
  • Achter gordijnen of meubels;
  • Bij ovens, airconditioning en ventilatoren;
  • Boven de gootsteen en het fornuis.

Zoek een passende rookmelder

De belangrijkste functie van een rookmelder is dat deze je op tijd waarschuwt bij een eventuele brand. Alle rookmelders uit ons assortiment hebben een optische sensor die in staat zijn om rook te detecteren. Vervolgens zal het alarm met een geluid van tenminste 85 dB ervoor zorgen dat de rook niemand ontgaat. Zo voorkom je levensgevaarlijke situaties. Alle door ons geleverde rookmelders hebben een lange levensduur. Zo zijn er rookmelders met een batterij die tien jaar mee gaat of een rookmelder met een vervangbare batterij van één of meerdere jaren. Ook zijn er speciale rookmelder sets zodat je in één keer je huis kan voorzien van het aantal benodigde rookmelders. Ben je op zoek naar rookmelders die je met je smartphone kunt verbinden? Dan hebben we slimme rookmelders in het assortiment. Benieuwd naar de beste bij jouw situatie passende rookmelders? Dan helpen we jou graag op weg! Je kunt bij ons niet alleen kiezen uit verschillende merken rookmelders ( zoals rookmelders van bekende merken als Ei, Hager, BRK en FireAngel), we kunnen ze ook voor je op professionele en veilige wijze monteren.

Meer informatie over rookmelders

Meer weten over de mogelijkheden om uw rookmelder door E.T.B. Willem Bos te laten installeren? Neem dan gerust contact met ons op! Wij informeren u graag over alle mogelijkheden!

 

 

Contact met Willem Bos

Heeft u vragen over onze elektrotechnische mogelijkheden of vragen over duurzaamheid oplossingen?

Stel uw vraag aan een van onze medewerkers.

Contact aanvraag

Zakenpartners ETB Willem Bos