Een actuele blik op zonnepanelen: updates en toekomstige scenario’s met salderingsregelingen

Ga direct door naar de laatste update van dit artikel.

Ben je ook zo benieuwd naar de recente ontwikkelingen omtrent zonnepanelen en de veranderingen in de salderingsregeling? De energiewereld is de laatste tijd flink in beweging, met zonnepanelen die aanvankelijk razend populair werden vanwege stijgende energieprijzen. Maar nu? Steeds vaker hoor je kritische geluiden over hun rendement, vooral met de afbouw van de salderingsregeling. Wil je echt begrijpen wat er speelt?

Positieve aspecten van slim investeren

Ondanks de veranderingen in de salderingsregeling blijft investeren in zonnepanelen een aantrekkelijke optie. Momenteel is de terugverdientijd gemiddeld 3 tot 5 jaar, dankzij zowel de gunstige energieprijzen als de afnemende kosten van zonnepaneelinstallaties. Het is echter cruciaal om rekening te houden met de plannen van het kabinet om de salderingsregeling voor zonnepanelen geleidelijk af te bouwen tussen 2025 en 2031.

Wat houdt de salderingsregeling in?

De salderingsregeling stelt huishoudens en kleine bedrijven in staat om zelf opgewekte elektriciteit terug te leveren aan het elektriciteitsnet en deze te verrekenen met hun eigen verbruik. Momenteel ligt er een wetsvoorstel voor de afbouw van deze regeling bij de Eerste Kamer, wat de precieze impact ervan op huishoudens nog onduidelijk maakt. Desondanks biedt de richting die het kabinet inslaat wel een beeld van wat te verwachten valt.

Wat betekent dit voor de toekomst?

Als de afbouw van de salderingsregeling betekent dat je geen energie meer kunt terugleveren aan het energienetwerk, wordt het essentieel om in de komende jaren je installatie aan te passen en een thuisbatterij toe te voegen. Het ideale moment voor deze aanpassingen is afhankelijk van de nieuwe wetgeving die momenteel in behandeling is bij de Eerste Kamer.

Waarom een thuisaccu huishoudens gaat helpen

Een thuisbatterij kan huishoudens helpen om de discrepantie tussen dag en nacht of minder zonnige dagen te overbruggen. Met zo’n batterij kunnen huiseigenaren de opgewekte zonne-energie op diverse momenten van de dag benutten. Hierdoor maximaliseer je het gebruik van je eigen opgewekte energie en verminder je de afhankelijkheid van energiemaatschappijen. Dit resulteert in kostenbesparingen op je energierekening en verbetert de efficiëntie van je zonnepanelen.

De opbouw van een thuisbatterij is vaak modulair, waardoor je geleidelijk de juiste opslagcapaciteit kunt bepalen door modules toe te voegen of te verminderen. Je kunt met de thuisbatterij opgeslagen energie in het voorjaar niet gebruiken in het najaar. De thuisaccu’s overbruggen over het algemeen één tot een paar dagen.

Samengevat

  • De energietransitie kent talrijke ontwikkelingen en onzekerheden.
  • Deze dynamiek beïnvloedt zonnepanelen, die nog steeds een rendabele investering vormen.
  • Momenteel bedraagt de terugverdientijd tussen de 3 en 5 jaar.
  • Thuisbatterijen zullen helpen om opgewekte energie op diverse momenten van de dag te benutten.
  • Hierdoor blijven je zonnepanelen en je investering optimaal renderen.
  • Belangrijk is ook dat zonnepanelen je een vaste energieprijs bieden: namelijk je initiële investering.

Update januari 2024: Vaste Terugleveringskosten

geïmplementeerd door diverse energieleveranciers. Dit is een vast dagtarief dat klanten betalen voor het terugleveren van overtollige zonne-energie op momenten dat de opwekking hoger is dan hun actuele behoefte.

De hoogte van dit dagtarief varieert afhankelijk van het jaarlijkse teruggeleverde aantal kilowattuur (kWh). Voor de meeste klanten met zonnepanelen resulteert dit in een vermindering van het maandelijkse voordeel met €10,- tot €20,-, wat wordt verrekend in het termijnbedrag.

Waarom is hiervoor gekozen?

Het aantal zonnepanelen op Nederlandse daken neemt gestaag toe. In 2022 werd maar liefst 46% meer zonne-energie opgewekt door Nederlandse huishoudens dan in 2021. Deze groei brengt echter uitdagingen met zich mee, waaronder stijgende kosten.

Reden 1: Toenemende kosten voor teruglevering aan het energienet

– Onbalanskosten: Bij onverwachte over- of onderproductie ontstaat er onbalans, wat leidt tot verkoop van stroom tegen lage prijzen of extra inkoop tegen hogere prijzen.

– Profileringskosten: Energieleveranciers maken kosten wanneer er meer wordt verbruikt tijdens piekuren met hoge marktprijzen of wanneer er juist meer wordt opgewekt tijdens daluren met lage marktprijzen. Dit creëert een verschil tussen wat klanten betalen en de werkelijke kostprijs van stroom.

Reden 2: Disbalans in kostenverdeling

Voorheen werden deze kosten in de stroomprijs verwerkt, en zo werden de kosten voor het terugleveren van zonne-energie verdeeld over alle klanten, ongeacht het bezit van zonnepanelen. Vanwege de explosieve groei in zonne-energie en teruglevering zijn de kosten echter gestegen. Veel energiemaatschappijen hebben daarom besloten om deze kosten eerlijker te verdelen. Zo betaalt iedereen een billijke prijs voor zowel verbruik als teruglevering.

Wat is het bedrag?

Om de kosten rechtvaardig te verdelen, zijn de vaste terugleveringskosten opgesplitst in verschillende schalen, gebaseerd op het jaarlijkse teruggeleverde energievolume. De hoogte van deze kosten varieert per energiemaatschappij, maar over het algemeen leidt dit tot een vermindering van €10,- tot €20,- per maand aan voordeel. Desondanks blijft het installeren van zonnepanelen aantrekkelijk, aangezien de opbrengsten nog altijd aanzienlijk hoger zijn dan de kosten.

Contact met Willem Bos

Heeft u vragen over onze elektrotechnische mogelijkheden of vragen over duurzaamheid oplossingen?

Stel uw vraag aan een van onze medewerkers.

Contact aanvraag

Zakenpartners ETB Willem Bos