Rookmelders per 1 juli 2022 verplicht in elke woning

Bij brand in een woning vallen er helaas nog altijd slachtoffers door het inademen van giftige rook. Om dit tegen te gaan, wordt vanaf 1 juli 2022 het in Nederland verplicht om in iedere (bestaande) woning rookmelders op te hangen. Deze verplichting bestond al langer voor nieuwbouwhuizen, maar gaat nu dus ook voor bestaande woningen gelden. Maar welke rookmelders zijn het meest geschikt? E.T.B. Willem Bos helpt je graag op weg met het maken van de juiste keuze!

Wat zijn de regels rondom de verplichte rookmelders?

Indien een woning niet al bij de bouw is voorzien van rookmelders, dient vanaf 1 juli a.s. op elke woonlaag minimaal 1 rookmelder worden geïnstalleerd. Wij raden echter aan om zowel de ‘vluchtroute’ als de kamer waarin je slaapt te voorzien van een rookmelder. E.T.B. Willem Bos zet de regels (zoals die van overheidswege gaan gelden inzake de verplichting van rookmelders) hieronder voor je op een rijtje.

  • Op alle bouwlagen van de woning dient een optische rookmelder aanwezig te zijn die voldoet aan EN14604;
  • Besloten ruimtes die ook als een vluchtroute fungeren, moeten zijn voorzien van een rookmelder;
  • De rookmelders hoeven niet gekoppeld te zijn;
  • Een rookmelder op een batterij volstaat. Voor rookmelders op netstroom is een NEN 2555 certificaat nodig;
  • Rookmelders dienen iedere 10 jaar vervangen te worden.

Welke rookmelder moet ik kiezen?

Vanzelfsprekend is de primaire functie van een rookmelder dat deze in staat is om alle personen in een woning tijdig te waarschuwen in geval van rookontwikkeling. Daarom hebben alle rookmelders uit ons assortiment een optische sensor die rook kan detecteren. Hoewel in principe een melder volstaat met batterijen, raden we je niet aan om een goedkope melder aan te schaffen waarvan de batterij snel vervangen moet worden. Een rookmelder met een batterij die minimaal enkele jaren of 10 jaar mee gaat, is vaak een betere keuze. Bovendien is het in geval van een grotere woning raadzaam om melders met een koppelfunctie te kiezen. Daarmee gaan alle melders af bij een alarm. Voor wie nog een stapje verder wil gaan, zijn er speciale ‘slimme melders’ die je met je smartphone kunt verbinden. Handig voor als je niet thuis bent!

Alle door ons geleverde rookmelders kenmerken zich door een lange levensduur. Zo zijn er rookmelders met een batterij die tien jaar mee gaan of een rookmelder met een vervangbare batterij van één of meerdere jaren. Tevens leveren wij speciale rookmeldersets zodat je in één keer je huis kan voorzien van het aantal benodigde rookmelders. Benieuwd naar een oplossing die het beste bij jouw situatie past? Dan helpen we je graag op weg! Je kunt bij ons niet alleen kiezen uit verschillende merken rookmelders (zoals rookmelders van bekende merken als Ei, Hager, BRK en FireAngel), we kunnen ze ook op professionele en veilige wijze monteren.

Meer informatie over rookmelders?

Als je meer wilt weten over de mogelijkheden om een rookmelder door E.T.B. Willem Bos te laten installeren,  neem dan gerust contact met ons op. Wij informeren je graag over alle mogelijkheden!

Contact met Willem Bos

Heeft u vragen over onze elektrotechnische mogelijkheden of vragen over duurzaamheid oplossingen?

Stel uw vraag aan een van onze medewerkers.

Contact aanvraag

Zakenpartners ETB Willem Bos